Vážení návštěvníci,

vítáme vás na těchto stránkách a oznamujeme vám, že  dne 10. 5. 2011 vznikl CLUB SBĚRATELŮ HRACÍCH KARET,  jako občanské sdružení sběratelů hracích karet. Toto formou bychom Vás rádi seznámili s výsledky naší práce od našeho založení do současnosti. Pokud Vás svět hracích karet zaujme, jste upřímně zváni na naše akce a i do našich řad.

Cílem našeho sdružení - kromě samotného sdružování sběratelů hracích karet, jejich setkávání, výměna informací i sbírkových předmětů - je také pořádání  výstav a dalších kulturních akcí spojených s propagací hracích karet jako zajímavého grafického artefaktu a kulturního dokumentu své doby (zejména v případě karet historických). V neposlední řadě usilujeme o vytvoření evidence raritních karetních her ve sbírkách našich členů.

Občanské sdružení CLUB SBĚRATELŮ HRACÍCH KARET bylo registrováno Ministerstvem vnitra ČR dne 10.5.2011 pod  č.j. VS/1-1/84409/11-R.

 

Proč vlastně sbírat hrací karty?

     Jiří Novotný z našeho Clubu říká:.“Hrací karty jsou nejmenší obrazová galerie na světě.“ A má pravdu. Karty nejsou jen na mariáš a žolíky, které hrajete na dovolené, ale jejich svět je velmi pestrý s komplexně nepostižitelný. Sami jste si možná, na zmíněné dovolené, všimli, že místní karty vypadají „trochu jinak“. Neliší se jen reversy karet, mnohdy využívané v reklamě, ale jisté odchylky zaznamenáte i na jejich lícové straně. A pak existují i karty se zcela jinými obrázky, karty netypické, nestandardní. Pokud zůstaneme u příkladu dovolené, je velká pravděpodobnost, že si jako suvenýr přivezete karty s pohledy na místa, která jste právě v rámci dovolené navštívili. Mohou Vás také zajmout karty se kterými se hrají jiné hry než náš mariáš a žolíky (např. karty se španělskými kameny) či neobvyklé karty vykládací. Potkat se samozřejmě můžete s kartami s erotickou tématikou, lokomotivami, mořskými živočichy, letadly, ptáky, rostlinami...... a může stát, že Vás tyto obrázky osloví a v tu chvíli se stáváte adeptem na sběratele.

     Po bližším seznámení se světem hracích karet seznáte, že to nejsou jen zajímavé obrázky, ale že mají svoji bohatou historii již od konce 14. stol. (v Evropě, v Asii ještě starší). Výrobci karet tvořili samostatný řemeslný cech a karty vytvářili i mistři rytci a vznikaly podle grafických návrhů významných umělců. To vše skýtá široké pole pro sběratele, zvláště pro jeho vlastní výzkum, protože svět karet není zdaleka probádaný, kvalitní literatury je málo, a tak  mnohdy nezbývá než se spolehnout na vlastní úsudek (a konzultace se staršími kolegy). Je to cesta dobrodružná a objevná, která vyžaduje množství času a trpělivosti, ale na jejím konci stojí možnost přijít s něčím novým, a to už dnes v mnoha oborech není prakticky možné.

 

CLUB SBĚRATELŮ HRACÍCH KARET z.s.
sídlo: Pod Kavalírkou 304/44, 150 00 Praha 5
IČ:   22890033
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.   
tel.: 604 687 099